Dissabte, 21 de maig, a les 18 hores, a la Sala de Convencions del Museu Cerdà tindrà lloc una reunió en què es parlarà del futur de la Cerdanya des de diferents punts de vista.
La trobada, batejada com “Confluència per una Cerdanya Sostenible”, pretén arribar a un cert consens sobre el model de futur que volem per la nostra comarca.
A tal efecte, les tres associacions impulsores inicials: el Grup de Recerca de Cerdanya, l’Associació Ceretània i Cerdanya en Acció pel Clima, van consensuar amb un conjunt d’entitats cerdanes diverses, un “decàleg” de dotze punts, que us adjuntem i que serà presentat a la sessió de dissabte 21 de maig:
- Demanem un canvi en el plantejament econòmic global de la comarca, fent èmfasi en activitats sostenibles, en la incorporació de les noves tecnologies, en la desestacionalització del turisme, tot atraient els que estimen la muntanya, diversificant els sectors productius i tot des d’un model respectuós amb el medi ambient i amb els interessos de la població local, lligat a les previsions que els estudis fan sobre el canvi climàtic a la Cerdanya.
- Cal combatre tots els tipus de contaminació (química, atmosfèrica, lluminosa, acústica, paisatgística, etc.).
- Demanem la preservació i estudi dels ecosistemes cerdans, respectant i promovent la biodiversitat, així com els relleus i els processos geològics.
- Volem que s’afavoreixi una gestió basada en l’economia circular i les 4 R: Reduir, Reutilitzar, Reciclar i Recuperar, especialment pel que fa als residus, amb la necessària formació a la població.
- Cal promoure les energies netes, respectuoses amb el territori i descarbonitzar l’economia, afavorint l’estalvi dels recursos. Estem a favor d’una producció descentralitzada de l’energia.
- Cal limitar el creixement descontrolat de les segones residències, preservant els petits nuclis i fomentant la rehabilitació. Cal promocionar, des dels poders públics i privats, l’obtenció d’habitatge social, especialment per a les classes més desafavorides econòmicament, com pot ser el cas dels joves, a tota la comarca.
- És necessari apostar per una promoció dels serveis públics com la sanitat, els estudis de cicles formatius i graus superiors, així com per una xarxa de transport públic comarcal assequible, i també entre l’Alta i la Baixa Cerdanya. Cal afavorir la substitució del vehicle privat contaminant per altres formes més sostenibles de transport. Ens calen pistes ciclabes. I també és imprescindible modernitzar el transport ferroviari amb Barcelona i Tolosa.
- Cal preservar i tenir cura dels recursos naturals de la comarca, especialment pel que fa als recursos hídrics, assegurant la seguretat biològica i mineralògica de l’aigua de boca. Demanem mesures per lluitar contra el malbaratament hídric i energètic i acabar el sistema de depuradores d’aigües residuals pendents.
- Cal limitar la creació de noves infraestructures que malmetin el medi ambient, com poden ser autovies, aeròdroms o altres formes de comunicació que representin un impacte paisatgístic i ecològic desfavorable en el territori.
- Proposem l’ampliació dels actuals espais protegits de la comarca i la creació de nous, entre ells, parcs geològics, per preservar els ecosistemes més fràgils, dotant-los de mitjans econòmics i de personal suficient per a la seva correcta gestió.
- Cal regular l’accés al medi natural de manera racional, cercant un equilibri entre la protecció del medi i l’accés ordenat a aquest.
- Apostem per una promoció dels productes agroalimentaris locals, de quilòmetre zero, per la producció ecològica i per la recuperació i difusió de les varietats autòctones, tot difonent aquests productes als restaurants i a les escoles locals.
Consideració particular:
- Sobre la candidatura Pirineu-Barcelona als Jocs Olímpics d’hivern del 2030, demanem que es parli i s’informi àmpliament i clarament als habitants del territori, sobre quin projecte es vol dur a terme i que posteriorment se sotmeti a una consulta popular vinculant el model presentat. En qualsevol cas, ens oposem fermament a la creació de noves infraestructures innecessàries i amb un cost excessiu per al medi ambient.
Totes les anteriors mesures i propostes han de ser fruit d’un pacte entre tots els actors públics i privats de la comarca, de manera que tothom es faci seva aquesta lluita.
L’acte és obert a tothom i us hi esperem, per si voleu informar-vos o participar activament del debat.