Espantanens 2024

Nit d’Ànimes: Els Espantanens recorren els carrers de Puigcerdà

Tradicions

Des del Grup de Recerca de Cerdanya i altres entitats culturals de la Vila de Puigcerdà i des de l’Ajuntament de Puigcerdà, volem recuperar les tradicions etnològiques pròpies dels Països Catalans, especialment del Pirineu i de la Cerdanya.

Pel que fa a la Nit d’Ànimes, el pas dels temps ha desplaçat la major part de les celebracions d’aquest caràcter a la nit anterior, en la forma americanitzada d’aquesta festa, anomenada Halloween.

En contra d’allò que pensa molta gent, el Halloween (Hallow Even: Nit d’Ànimes) no és una tradició originàriament americana, sinó que va ser exportada pels irlandesos emigrants als Estats Units i correspon a la festa cèltica del Samhain, que se celebra la nit del 31 d’octubre i que a Galícia, per exemple, es diu Samaín i que se celebrava també tradicionalment a Catalunya i a molts altres indrets del nord de la península Ibèrica.

Segons la tradició cèltica, en aquesta nit, les portes del món inferior (el dels esperits) romanen obertes i aquests poden sortir al nostre món o bé els humans poden baixar a l’inframon. La festa és molt reconeguda i encara se celebra.

La festa del Samhain va ser cristianitzada fa segles a les nostres contrades i convertida en la Nit d’Ànimes, tot i que en essència són la mateixa cosa. Des de fa més d’una dècada, anem recuperant cada any diferents elements festius i etnològics relacionats amb la Nit d’Ànimes.

Els espantanens són uns personatges típics del folklore europeu que es fan servir per espantar la mainada, tot dient-los que si no es porten bé, vindrà tal o tal altre espantanens (com l’home del sac o el Papus) i se’ls endurà.

Hem volgut escenificar aquests personatges, de manera simpàtica, alguns dels quals són originaris de Cerdanya, com el Rosegacebes (del Vilar d’Urtx), la Nit (de Meranges), en Papassa (de Grus i Bellver) o la Fou (de Bor).

Els Espantanens han desfilat puntualment aquest dissabte 2 de novembre, a les 19 hores, pels carrers de Puigcerdà, repartint caramels entre la mainada i espantant grans i petits. Han sortit des del Museu Cerdà i han recorregut els carrers de Puigcerdà, fins a arribar a la plaça Santa Maria, on han estat presentats. Els personatges que han sortit aquest any són els següents:

Espantanens 2024
Els Espantanens davant del Museu Cerdà abans d’iniciar la desfilada (F: Gael Piguillem)

En Papassa, El Caragot, En Banya Verda, La Tinyosa, El Rosegacebes, La Nit, En Jan del Gel, La Mort, La Ginebreda, La Moixina, En Camunyes, El Pare Llop, La Fou, La Muça, La Cardapeçols i El Pardinot. Els acompanyaba el Kerresetcaps.

La comitiva dels Espantanens va acabar la desfilada davant de l’església de Sant Domènec i va anar acompanyada en tot moment pels timbalers i els menjafocs dels Amics del Kerresetcaps i els Grallers de Vilallobent. Les màscares que porten els Espantanens són obra de l’antropòleg local, Carlos Rodríguez Prol. Col·laboren ambé en la desfilada, l’associació cultural La Tribu i l’Ajuntament de Puigcerdà.

Un fenomen que hem observat els darrers anys és que molts nens i algun gran s’afegeixen a la rua dels Espantanens disfressats també per l’ocasió, de manera espontània.

També volem remarcar que la festa continua estenent-se per la comarca. Ja fa tres anys que la Comissió de Festes de Ger, juntament amb els alumnes de l’Escola Santa Coloma de Ger, van organitzar una rua d’Espantanens i enguany també ho han fet, el vespre del 31 d’octubre.

Els Espantanens van començar a sortir a Puigcerdà l’any 2009 i només no han desfilat els anys 2018 (per inclemències meteorològiques) i el 2020 (per la Pandèmia). Enguany és, doncs, el 14è any que surten.

Espantanens 2024
Menjafocs del grup d’Amics del Kerresetcaps durant la desfilada (F: Gael Piguillem).