Espantanens

Els Espantanens surten pels carrers de Puigcerdà

Tradicions

Des de l’Ajuntament de Puigcerdà (Comissió de Festes) i el Grup de Recerca de Cerdanya volem recuperar les tradicions etnològiques pròpies dels Països Catalans, especialment del Pirineu i de la Cerdanya.

Pel que fa a la Nit d’Ànimes, el pas dels temps ha desplaçat la major part de les celebracions d’aquest caràcter a la nit anterior, en la forma americanitzada d’aquesta festa, anomenada Halloween.

En contra d’allò que pensa molta gent, el Halloween (Hallow Even: Nit d’Ànimes) no és una tradició originàriament americana, sinó que va ser exportada pels irlandesos emigrants als Estats Units i correspon a la festa cèltica del Samhain, que se celebra la nit del 31 d’octubre i que a Galícia, per exemple, es diu Samaín i que se celebrava també tradicionalment a Catalunya i a molts altres indrets del nord de la península Ibèrica.

Segons la tradició cèltica, en aquesta nit, les portes del món inferior (el dels esperits) romanen obertes i aquests poden sortir al nostre món o bé els humans poden baixar a l’inframon. La festa és molt reconeguda i encara se celebra.

La festa del Samhain va ser cristianitzada fa segles a les nostres contrades i convertida en la Nit d’Ànimes, tot i que en essència són la mateixa cosa. Des de fa més d’una dècada, anem recuperant cada any diferents elements festius i etnològics relacionats amb la Nit d’Ànimes.

Els espantanens són uns personatges típics del folklore europeu que es fan servir per espantar la mainada, tot dient-los que si no es porten bé, vindrà tal o tal altre espantanens (com l’home del sac o el Papus) i se’ls endurà.

Hem volgut escenificar aquests personatges, de manera simpàtica, alguns dels quals són originaris de Cerdanya, com el Rosegacebes (del Vilar d’Urtx), la Nit (de Meranges), en Papassa (de Grus i Bellver) o la Fou (de Bor).

La Nit
La Nit

Els Espantanens han desfilat puntualment aquest dissabte 28 d’octubre, a les 19 hores, pels carrers de Puigcerdà, repartint caramels entre la mainada i espantant grans i petits. Han sortit des del Museu Cerdà i han recorregut els carrers de Puigcerdà, fins a arribar a la plaça Santa Maria, on han estat presentats i han ballat la tradicional Rotllana dels Espantanens. Els personatges que han sortit aquest any són els següents: En Papassa, El Caragot, En Banya Verda, La Tinyosa, El Rosegacebes, La Nit, En Jan del Gel, La Mort, La Ginebreda, La Moixina, En Camunyes, El Pare Llop, La Fou, La Muça, La Cardapeçols i El Pardinot.

La comitiva dels Espantanens va acabar la desfilada davant de l’església de Sant Domènec i va anar acompanyada en tot moment pels timbalers i els menjafocs de la Colla de Dimonis de Puigcerdà. Les màscares que porten els Espantanens són obra de l’antropòleg local, Carlos Rodríguez Prol

Menjafocs
Menjafocs i timbalers

La Nit d’Ànimes és organitzada pel Grup de Recerca de Cerdanya, la Comissió de Festes de l’Ajuntament de Puigcerdà, la Colla de Dimonis de Puigcerdà i La Tribu.

Tots els personatges -excepte dos, de moment- porten màscares que han estat realitzades per l’antropòleg i activista cultural Carlos Rodríguez Prol, membre de La Tribu.

Un fenomen que hem observat els darrers anys és que molts nens i algun gran s’afegeixen a la rua dels Espantanens disfressats també per l’ocasió, de manera espontània.

Alguns Espantanens

 

També volem remarcar que la festa continua estenent-se per la comarca. Ja fa dos anys que la Comissió de Festes de Ger, juntament amb els alumnes de l’Escola Santa Coloma de Ger, van organitzar una rua d’Espantanens i és previst que enguany també ho facin, el vespre del 31 d’octubre.

Els Espantanens van començar a sortir a Puigcerdà l’any 2009 i només no han desfilat els anys 2018 (per inclemències meteorològiques) i el 2020 (per la Pandèmia). Enguany és, doncs, el 13è any que surten.