Dissabte 8 d’agost del 2009 va tenir lloc una trobada gratuïta i sense ànim de lucre sota el lema de “Coneguem el Baridà“, organitzada pel Grup de Recerca de Cerdanya, amb la finalitat de donar a conèixer la subcomarca del Baridà.
La sortida va començar a les 10h al Parc dels Búnquers de Martinet, on vam poder veure els audiovisuals introductoris i posteriorment visitar el complex de búnquers restaurats. La visita va impressionar gratament a tots els assistents.
Posteriorment vam dirigir-nos cap a can Vima, entre Bèixec i el Quer Foradat, amb unes vistes imponents del Cadí de fons. La història de Can Vima és mil·lenària i molt rica en successos i llegendes, lligades a fets luctuosos (com l’assalt de Vima per part d’uns bandolers o la mort de quatre trementinaires que s’havien refugiat al paller per passar-hi la nit), a llegendes de tresors i de coves, etc.
Amb el mas de fons, es va explicar la història resumida d’aquest singular indret del Baridà i després la famosa llegenda, mig construïda, mig fantàstica, de la princesa asteca Xipaguacín de Moctezuma i el baró Grau de Toloriu que, segons explica aquesta, van residir un temps a can Vima. També es va parlar de les mines de ferro, coure, argent i or del Cadí i de les múltiples prospeccions que han fet propis i estranys per la zona cercant or i tresors amagats.
A l’entorn de can Vima també s’hi troba la “casa dels alemanys” lligada a les històries fantàstiques de Vima -segons uns, uns alemanys enviats per Hitler a la recerca de tresors ocults, segons altres, uns jueus que fugien dels nazis-. També s’hi troba un enorme roure monumental, el més gran de tota la comarca, a poca distància de Vima.
Finalment, vam dirigir-nos a Estana, a dinar. La forta tempesta que amenaçava amb descarregar va impedir que continuéssim per la tarda la visita de la vall de Bastanist.