Joan Graell

El poeta Joan Graell presenta la seva darrera obra a Puigcerdà

Presentacions de llibres

Dissabte, dia 14 d’octubre, a les 19 hores, a la Sala “Pilar Prim” de la biblioteca “Comtat de Cerdanya” de Puigcerdà, va tenir lloc la presentació del poemari “L’alfabet a l’ombra” (Pagès Editors) i de la plaquette “Els planells magnètics” (Editorial Fonoll), tots dos del poeta Joan Graell.

Joan Graell i Piqué (Cambrils, el Solsonès, 1971) és poeta i narrador. Ha publicat sis llibres de poemes i diverses narracions, contes i microrelats en reculls col·lectius i en mitjans digitals. L’any 2000 va guanyar el premi “Vila de Puigcerdà” amb el seu relat “El negre de Surri”. L’any 2019 va ser inclòs en l’antologia Poetes de Ponent (De la Renaixença als nostres dies). Entre d’altres, ha obtingut el segon guardó del I Premi de poesia Joan Duch per a poetes joves (1999) i els premis Guillem Viladot de poesia (2006), Vent de Port de narrativa curta (2018), Microrelats de la Vall Fosca (2021) i Recull Benet Ribas de poesia (2022).

A “L’alfabet a l’ombra”, els poemes projecten una mirada poètica cap a dos paisatges del passat: un de remot, en el qual afloren subtilment els temors, els desitjos i les incerteses que dominen el món actual, i un altre de més proper, que encara perviu en la memòria com si els records fossin les restes d’un naufragi.

La poesia de Graell és una poesia tel·lúrica, lligada a la terra i al paisatge i el seu llenguatge, sonor i precís, és herència del que parlaven els seus pares al Solsonès rural, un llenguatge avui dia força desaparegut.

“Els planells magnètics” va ser el guanyador del 7è Premi Carles Hac Mor a plaquettes d’escriptura subversiva 2023. Els poemes són un espai hipernatural que perpetua l’atracció i el refús de totes les criatures engendrades en el procés de creació del món, i alhora actua com un laboratori experimental on es reprodueix l’assaig erràtic de les primeres clarors, i també juga amb la tipografia dels poemes.

Poemaris
Poemaris