
Dissabte, 18 de maig, a les 19:15 hores, a la Sala Pilar Prim de la Biblioteca Comtat de Cerdanya de Puigcerdà, va tenir lloc la conferència: “Les bateries com a dispositius d’emmagatzemament d’energia, perspectiva històrica i context actual”, a càrrec de la Dra. Maria Rosa Palacín Peiro, investigadora en l’Institut de Ciència de Materials de Barcelona (ICMAB-CSIC).
La Dra. Palacín va fer una introducció històrica sobre les piles i les bateries i els diferents tipus existents. Després, va passar a centrar-se en les bateries electroquímiques, com les piles que tots coneixem, o les bateries dels cotxes.
Va exposar les necessitats actuals energètiques de bateries electroquímiques, especialment pels telèfons mòbils o els cotxes elèctrics i va mostrar l’evolució des de les bateries clàssiques de níquel-cadmi, passant per les d’ió liti i actualment, les experimentals d’ió sodi, que sembla que tindran força recorregut.
Va explicar que, en alguns tipus de bateries, es fan servir materials com el coure o el cobalt, que les encareixen, mentre que altres materials com el carboni o el sodi són molt més barats i accessibles.
També va parlar de la necessitat d’obtenir no només bateries eficients i barates, sinó que es puguin reciclar adequadament i siguin respectuoses amb el medi ambient.
Aquesta conferència forma part del cicle “Parlem de Ciència” i era la darrera d’un total de cinc conferències.