
Dissabte, 27 d’abril, a les 19 hores, a la Sala Pilar Prim de la Biblioteca Comtat de Cerdanya, a Puigcerdà, va tenir lloc la conferència: “Más allá del clima. Las alteraciones del ser humano sobre la composición elemental de los ecosistemas”, a càrrec de Javier de la Casa Sánchez, graduat en Biologia per la Universitat Complutense de Madrid. Especialitzat en restauració d’ecosistemes per la Universitat de Alcalá i estudiant de predoctorat al CREAF.
El ponent va començar posant exemples de com una acció molt senzilla sobre un ecosistema pot deixar una empremta, ja que tot deixa empremta.
A continuació va començar a analitzar els diferents tipus d’empremta que es poden produir als ecosistemes i els mètodes científics per detectar-les, com la palinologia, l’anàlisi de sediments, l’estudi del creixement dels anells dels arbres, l’estudi del gas contingut als nuclis de gel, l’antracologia, l’anàlisi de fòssils o, més modernament, l’anàlisi de l’ADN ambiental.
Amb les dades recollides es pot conjecturar que estem entrant en una nova era geològica, coneguda com l’Antropocè, en la qual l’home ha deixat petja al registre geològic en tots els ecosistemes del planeta.
L’acte s’emmarca dins del cicle de xerrades “Parlem de Ciència” que té lloc a Puigcerdà els mesos d’abril i maig i aquesta és la tercera de cinc conferències.