
Dissabte, 20 d’abril, a les 18 hores, a la Sala Pilar Prim de la Biblioteca Comtat de Cerdanya, a Puigcerdà, va tenir lloc la conferència: “Quin impacte té la catàlisi en les nostres vides? Des del desenvolupament de noves rutes de síntesi a la funcionalització de ful·lerens”, a càrrec de la Dra. Anna Pla Quintana.
La conferència va versar sobre els catalitzadors, unes substàncies que intervenen a les reaccions químiques fent-les possibles o accelerant-les, sense les quals o no tindrien lloc o serien molt més ineficients. Els catalitzadors generalment es troben en petites quantitats i no es consumeixen a la reacció, per la qual cosa poden ser reutilitzats una vegada i una altra.
Hi ha diferents tipus de catalitzadors, alguns molt coneguts com certs metalls pesants com el pal·ladi, l’iridi o el rodi, que són extremadament cars, tot i que es fan servir també altres de caràcter orgànic o s’estan investigant uns altres més econòmics, com el ferro o el coure.
La catàlisi és fonamental en la síntesi de medicaments o en l’eliminació dels gasos tòxics de la combustió als tubs d’escapament dels vehicles.
També es va parlar de l’ús dels ful·lerens, unes molècules amb forma de pilota de futbol formades per àtoms de carboni, que es troben encara en estudi per les seves possibles múltiples aplicacions.
L’acte s’emmarca dins del cicle de xerrades “Parlem de Ciència” que té lloc a Puigcerdà els mesos d’abril i maig.