El cap de setmana del 6 i 7 de novembre van tenir lloc al Museu Cerdà de Puigcerdà les Primeres Jornades de Divulgació del Parc Natural del Cadí-Moixeró, organitzades pel Grup de Recerca de Cerdanya i amb la col·laboració del Parc Natural del Cadí-Moixeró, amb una assistència aproximada acumulada d’unes 550 persones entre tots els actes i ponències. La mitjana d’assistència per acte ha estat de 39.64 persones/acte.
Les jornades van consistir en un seguit de ponències de caràcter divulgatiu, completament gratuïtes i obertes a tothom, on es van anar repassant diferents aspectes del Parc Natural del Cadí-Moixeró: Geologia, Flora, Zoologia i Ecologia, coincidint amb l’Any Internacional de la Biodiversitat. Les jornades volen ser una porta oberta a la divulgació de l’entorn natural de la comarca. També s’exposà durant tot el cap de setmana a la sala d’exposicions temporals del Museu Cerdà una exposició sobre la flora del PNCM, amb un nombre aproximat de 250 visitants. Les xerrades van tenir lloc el matí i la tarda de dissabte i el matí de diumenge.
Després de l’obertura de les Jornades, a càrrec del Sr. Joan Pous, President de la Junta Rectora del Parc Natural i Vicepresident del Consell Comarcal de la Cerdanya, el Sr. Jordi Garcia-Petit, director del Parc, va fer una ponència on va repassar minuciosament l’estat actual del Parc Natural del Cadí-Moixeró. A continuació, l’Artur Lluent va exposar quina era la flora protegida del PNCM. Seguidament, el micòleg berguedà, Josep Ballarà, va fer el mateix amb els bolets del PNCM. El matí va concloure amb una ponència de l’ornitòleg alturgellenc Jordi Dalmau, sobre la migració de les aus rapinyaires.
La tarda del dissabte es va iniciar amb una interessant ponència sobre la polèmica presència del llop al PNCM, a càrrec del Jordi Garcia-Petit i va ser seguida per una conferència del Raül Calderon, sobre el control de les aus a la zona de coll de Pal, a mig camí entre el Berguedà i la Cerdanya. Després d’un petit refrigeri, les jornades es van reprendre amb una conferència de l’Àngel Bonada sobre el mussol pirinenc. Finalment, el dissabte va concloure amb una ponència sobre micromamífers i el seu impacte a l’ecosistema, a càrrec de l’Ignasi Torre.
Diumenge al matí, es van reprendre les jornades amb una ponència sobre l’estat de conservació de la tartera del Pedraforca, a càrrec de la Queralt Tor. A continuació, el lepidopteròleg Jordi Dantart, ens va exposar quin era el grau de coneixement sobre els lepidòpters (papallones) al PNCM. Després de la pausa pel cafè, en Jordi Serra Cobo ens va il·lustrar amb una conferència sobre els quiròpters (ratpenats) del PNCM i les jornades van concloure amb la ponència de l’Albert Montori sobre el tritó pirinenc.
Les jornades van servir, a part de per divulgar i donar a conèixer l’enorme riquesa en biodiversitat del PNCM (aspecte molt remarcat per la majoria de ponents), per posar en contacte els científics i per posar fil a l’agulla a l’hora de desenvolupar futurs projectes dins del si del Parc Natural.
Les jornades neixen amb la vocació de realitzar-se cada dos anys.
2 comments
[…] El dia 20 d’agost va tenir lloc, a la Sala de Convencions del Museu Cerdà, la conferència: “Les papallones de Cerdanya”, a càrrec del biòleg i membre de la Societat Catalana de Lepidopterologia, Jordi Dantart. L’acte va ser organitzat pel Grup de Recerca de Cerdanya, dins dels actes del tradicional programa d’estiu de l’entitat “A l’estiu, RECERCA’T!”. Jordi Dantart ja havia participat anteriorment en altres activitats organitzades pel Grup de Recerca de Cerdanya, com les Jornades Divulgatives del Parc Natural Cadí-Moixeró. […]
[…] és gratuïta, seguint el mateix format de les anteriors Jornades de Fauna, Jornades de Flora i les Jornades del Parc Natural Cadí-Moixeró. Com a novetat es podrà seguir online per streaming al canal de youtube del Grup de Recerca de […]