El passat dissabte, dia 29 de maig, a les 18h, a la Sala de Convencions del Museu Cerdà de Puigcerdà va tenir lloc la sessió inaugural del Fòrum Cerdanya, sota el títol “Civisme i bolets” i emmarcat dins de les IX Jornades Micològiques de Primavera, es van tractar diverses qüestions relacionades amb el món dels bolets, la seva recol·lecció, Catalunya com a país micòfag, sobre la regulació o no de l’accés al bosc per preservar el patrimoni natural o la implantació d’ecotaxes i la problemàtica que se’n deriva.
La taula va estar formada pel micòleg Miquel Rovira, pel tècnic del Parc Natural del Cadí-Moixeró i tinent d’alcalde d’Urús, Ramon Martínez i pel vicepresident del Grup de Recerca de Cerdanya i boletaire aficionat, Jordi Forcada. La taula va ser moderada pel periodista Guillem Lluch.
Les principals conclusions del debat van ser:
- La massificació i un ús intensiu dels boscos pot fer perillar l’aparició dels bolets, tot i que no hi ha estudis massa moderns ni tampoc es coneix amb exactitud les condicions que porten els fongs a generar els bolets.
- L’administració no regula l’activitat boletaire per motius electoralistes.
- Encara que l’accés al bosc és lliure, gairebé la totalitat dels boscos de Catalunya són de propietat privada: els bolets tenen amo.
- Les institucions destinen molts pocs diners a conservació i eines com els parcs naturals són merament instruments de promoció turística, sense eficàcia en temes com aquest.
- Existeixen normatives sobre la traçabilitat dels productes que serveixen restaurants o minoristes i el fet d’incidir en el compliment d’aquesta normativa minvaria de manera considerable el mercat negre en que s’ha convertit l’activitat comercial boletaire. Tot i això, calen mesures complementàries.
- L’activitat boletaire afecta negativament algunes espècies protegides com el gall fer o la perdiu blanca, sovint evitant-ne la reproducció o l’abandonament del seu hàbitat. Caldria vedar certes zones d’interès reproductiu durant certes èpoques de l’any.
- La Cerdanya està comparativament molt menys massificada que altres zones boletaires per excel·lència com poden ser el Berguedà o el Montseny.
- La regulació de l’activitat comercial del bolet és urgent i necessària.
- Programes com “Caçadors de bolets”, tot i tenir un rerefons científic i divulgatiu, banalitzen de manera perillosa el fet d’anar a la muntanya i agafar uns quants bolets. Cal tenir en compte que són un espectacle i que basen la seva continuïtat amb l’audiència, no en la veritable educació de la gent.
- Sovint s’amaga rere la divulgació de masses una mera voluntat de desviar l’atenció d’altres focus com són el negoci editorial o la rabiosa actualitat.
- La fal·lera que ha experimentat la societat catalana envers els bolets té una forta vinculació amb l’evolució de l’economia dels darrers anys.
- Cal combatre la idea que s’imposa als mitjans i al subconscient de la gent a base de repetir-la sobre la famosa “dinamització del turisme local, sobretot en restauració, en zones que estarien força deprimides si no fos per aquesta activitat”.
- Els usuaris que fan més mal als bolets són aquells que són inexperts i que desconeixen les mínimes normes de respecte al medi ambient, així com aquells boletaires professionals que en fan un ús comercial i intensiu.