Dilluns, 7 d’agost, a les 19 hores, a la Sala de Convencions del Museu Cerdà de Puigcerdà, va tenir lloc la primera conferència del cicle “A l’estiu, recerca’t”, que cada any organitza el Grup de Recerca de Cerdanya.
La primera conferència portava per títol: “Sant Filoxen i la seva església paleocristiana a Oxirrinc, Egipte” i va anar a càrrec dels doctors Concepció Piedrafita i Josep Padró.
La conferència va versar sobre les investigacions realitzades al jaciment arqueològic d’Oxirrinc, a Egipte. En excavar un antic temple, inicialment dedicat a la divinitat grecoegípcia de Serapis, es van trobar evidències del seu ús com a església paleocristiana.
En un dels murs s’han trobat multitud d’inscripcions fetes amb punxó, que els fidels realitzaven en llengua grega, i que un exhaustiu estudi epigràfic han permès esbrinar que servien per venerar a Sant Filoxen. Aquestes inscripcions, que encara estan en procés d’estudi, suposen un gran repte a causa del mal estat de conservació del mur. L’església va ser destruïda pels musulmans a la seva arribada a Egipte.
El Sant Filoxen de l’església es creu que va ser Filoxen de Mabbug (Síria), C. 440-523 dC, un bisbe sirià monofisita del qual es coneixen diversos escrits i que és sant de l’església ortodoxa.
Aquesta conferència va ser la primera d’un seguit de deu, que enguany tindran lloc al Museu Cerdà, a les 19 hores.