Dissabte, 18 de juny, a les 18 hores, a la Sala de Convencions del Museu Cerdà de Puigcerdà va tenir lloc una conferència titulada: “Pensar la frontera des del Pirineu”, càrrec de l’especialista en el tema Òscar Jané Checa. L’acte s’emmarcà dins del VIII Cicle de Conferències Pirinenques que organitza el Grup de Recerca de Cerdanya. Jané va tractar sobre diverses qüestions relacionades amb la frontera cerdana, des de diferents punts de vista (històric, econòmic, polític, militar o social).
Òscar Jané és doctor en Història per la Universitat de Toulouse-Le Mirail i per la Universitat Autònoma de Barcelona. Investigador ‘Beatriu de Pinós’ adscrit al Grup d’Estudis d’Història de la Cultura i dels Intel·lectuals (GEHCI) a la Universitat de Barcelona; Cap de publicacions del Centre d’Estudis Ribagorçans i Director de la Revista Mirmanda (Perpinyà-Figueres). La seva tesi doctoral va ser: França i Catalunya al segle XVII. Identitats, contraidentitats i ideologies a l’època moderna (1640-1700) (2003).
Publicacions principals:
- La identitat de la frontera pirinenca. Efectes socials i polítics al nord de Catalunya des de la creació de Montlluís (1677-1698), Girona, Patronat Francesc Eiximenis, 2008 (en premsa).
- Ideologia i Catalanitat a l’empara de França, Afers (Premi d’Assaig-Generalitat de Catalunya “Ramon Juncosa” 2008).
- Catalunya i França al segle XVII. Identitats, contraidentitats i ideologies a l’època moderna, Barcelona-Catarroja, Editorial Afers, 2006, 462p.
- (Coords.), Economía Efectiva, Editorial Milenio, Lleida, 2006, 2vols, 1465p, (amb Timoteo Jesús).