Dilluns, dia 7 d’agost, a les 19 hores, a la Sala de Convencions del Museu Cerdà de Puigcerdà, va tenir lloc la primera conferència del cicle “A l’estiu, Recerca’t” d’aquest any 2017 que organitza cada any el Grup de Recerca de Cerdanya.
Aquesta va portar per títol: “Últimes novetats en la recerca arqueològica del Castellot de Bolvir i el Tossal de Baltarga (Bellver de Cerdanya)” i va anar a càrrec del Dr. Jordi Morera, codirector de les excavacions dels esmentats jaciments arqueològics.
El Dr. Morera va exposar, pel que fa al Castellot de Bolvir, la seva ubicació cronològica i geogràfica i les quatre fases más importants del seu poblament: una fase de finals del Ferro, una fase Ibero-ceretana, una fase Romano-republicana i una fase Altmedieval. El ponent va exposar els diferents materials i estructures trobades en cada fase i va apuntar també a una fase contemporània de la guerra civil
espanyola, ja que també s’han trobat alguns materials d’aquesta època.
Pel que fa al tossal de Baltarga, les etapes es corresponen amb les del Castellot excepte el repoblament medieval, que no hi és present.
Mentre que el castellot és un jaciment de primera magnitud, el de Baltarga seria un centre de control de pas o de peatge, més secundari, però presenta com a element interessant, un període de destrucció violenta que, segons els arqueòlegs, i amb totes les reserves del món, podria correspondre al moment en què Aníbal travessaria el Pirineu per la Cerdanya, hipòtesi encara no corroborada però que agafa cada cop més pes. La conferència va ser seguida per un nombrós públic.