Aquest dimecres, dia 17 d’agost, va tenir lloc, al Museu Cerdà de Puigcerdà, la quarta conferència del cicle “A l’estiu, recerca’t”, que portava per títol: “Indrets llegendaris de Cerdanya: elements imaginatius i mitològics”, a càrrec de l’escriptor i autor de diversos llibres sobre mitologia cerdana, Manel Figuera Abadal.
El conferenciant va començar explicant qui eren les dones d’aigua i on habitaven a Cerdanya, a llocs com l’estany del Lanós o a Eina. Després va passar a parlar de les bruixes, d’indrets com Meranges o Llo. També va esmentar el cas d’alguna bruixa molt coneguda, com la bruixeta de Bellver (l’Aldonça Rossa) i la seva mestressa, la Juanga o el cas de la bruixa de Lles i la clau de ferro.
També va parlar sobre monuments o llocs atribuïts al Diable, com el pont del Diable del camí de Músser o el d’Isòvol, al costat del riu Segre.
Es va parlar de llegendes associades a roques, com la roca Castellana (Alp), la roca que sagna (Sant Martí d’Envalls, a la vall d’Angostrina) o la roca que branda (Guils), així com altres indrets, com certs pics on suposadament va encallar l’arca de Noè, després del Diluvi, etc.
La conferència va concloure amb personatges i llegendes modernes, com la de la Vella d’Estany, el Kerresetcaps, alguns personatges del Carnestoltes de Bellver o els Espantanens de la Nit d’Ànimes.
La conferència va anar seguida d’algunes preguntes d’un públic molt nombrós, que va omplir la Sala de Convencions.