Aquest divendres, dia 26 de febrer, va tenir lloc la primera xerrada de la 8a edició del cicle “Explica’m una història”. Com és habitual la Sala Sebastià Bosom de l’Arxiu Comarcal de Cerdanya, de Puigcerdà, va acollir la conferència que portava per títol: “La Sagristia i Puigcerdà. 800 anys d’història”, a càrrec de l’historiador Lluís Obiols i Perearnau, que també és l’arxiver de la Seu d’Urgell, president de l’Institut d’Estudis Comarcals de l’Alt Urgell i col·laborador habitual.
La conferència va tractar sobre la llegenda del trasllat de la Mare de Déu de la Sagristia, d’Ix a Puigcerdà. La talla romànica era molt antiga, del tipus de les de la llet, negra i molt venerada per tota la població i va ser destruïda en un incendi provocat pels anarquistes durant la guerra civil.
Segons la llegenda, la verge era molt estimada pels ixencs i els puigcerdanesos, temorosos que aquests la volguessin recuperar, la van tancar a la sagristia i d’aquí el nom. Lluís Obiols aporta dades històriques que desmenteixen la llegenda i que demostren que va començar a ser anomenada així molts segles després.
El cicle “Explica’m una història” està organitzat per l’Arxiu Comarcal de Cerdanya, l’Àrea de Cultura del Consell Comarcal de la Cerdanya i pel Grup de Recerca de Cerdanya, i continua aquest divendres, dia 3 de març, amb la xerrada “Josep M. Martí Terrada (1837-1917), una vida dedicada a modernitzar la Cerdanya.” a càrrec d’Erola Simon, directora de l’Arxiu Comarcal de Cerdanya.