Dijous, dia 9 d’agost, a les 19 hores, a la Sala de Convencions del Museu Cerdà de Puigcerdà, va tenir lloc la conferència: “L’or dels ceretans. Les activitats mineres d’època romana a la Vall del Segre”, a càrrec de l’historiador Oriol Olesti. L’acte s’emmarcà en el tradicional programa d’estiu del Grup de Recerca de Cerdanya “A l’estiu, RECERCA’T!” i comptà amb la presència d’una vuitantena de persones.
A mode d’introducció, Olesti va parlar de les fonts literàries antigues que parlen dels ceretans, dels diferents jaciments arqueològics excavats a la comarca, així com de les darreres peces trobades en aquests. A continuació, va introduir el tema de les possibles explotacions mineres romanes d’or a la Cerdanya, les seves ubicacions i la importància que possiblement varen tenir en el desenvolupament econòmic de la Llívia antiga i de la zona ceretana en època romana. També es va mostrarla petita intervenció arqueològica que va coordinar el ponent a la zona de les Guilleteres d’All, possible explotació minera d’or en època romana, en la qual van trobar indicis d’un sistema de gestió hidràulica (una bassa i canals) destinat a erosionar els sediments aurífers de l’entorn d’aquest nucli.
És la primera vegada que es realitza un acte divulgatiu a l’entorn d’aquesta realitat i en properes edicions de la revista online Ker, editada pel Grup de Recerca de Cerdanya, es podrà trobar un article relatiu a aquestes troballes.