El Consell Comarcal de la Cerdanya, el Grup de Recerca de Cerdanya i l’Arxiu Comarcal de la Cerdanya, organitzen aquest novembre el segon cicle de xerrades de temàtica històrica. Les conferències tindran lloc els divendres 11, 18 i 25 de novembre a les 20h a la Sala Sebastià Bosom de l’Arxiu Comarcal de la Cerdanya. Van adreçades a un públic no especialista i estan pensades per fer gaudir els assistents interessats en el coneixement de la nostra comarca.
Enguany, s’han seleccionat tres conferències molt diferents de tres joves investigadors:
La primera, el dia 11 de novembre, anirà a càrrec de l’historiador Oliver Vergés de Montellà, doctorand a la Universitat de Barcelona. Vergés ens parlarà de l’origen de la torre de Sant Romà, una construcció defensiva medieval situada a la vall de Ridolaina i antigament anomenada torre de Penya Cadell. Una història descoberta recent que barreja senyors feudals, guerres i control del territori.
La segona conferència serà el dia 18 de novembre i anirà a càrrec de la pianista Laia Martín de Puigcerdà, doctoranda a la Universitat d’Aveiro (Portugal). Aquesta conferència és tota una novetat perquè combina història i música. Neix de la seva investigació sobre les composicions musicals creades aquí al llarg dels segles: els autors, els gèneres musicals i en definitiva la força inspiradora de Cerdanya. Acompanyarà les seves explicacions al piano.
Finalment, el darrer divendres de novembre, el dia 25, el convidat serà el professor de la Universitat Pompeu Fabra, Josep M. Palau, autor d’una tesi basada en les visites pastorals del segle XIV al Bisbat d’Urgell. La seva xerrada, que es fonamenta en aquesta investigació, girarà al voltant dels costums dels capellans i de la població cerdana medieval.