Dissabte, 30 d’abril, a les 18 h, a la Sala de Convencions del Museu Cerdà de Puigcerdà, va tenir lloc la conferència “El llop i els humans. Passat i present a Catalunya”, a càrrec de Josep Maria Massip i Gibert, autor del llibre homònim. L’acte es completà amb la presentació del llibre en qüestió, editat per Arola Editors, a càrrec de Jordi Pasques. L’acte s’emmarcà dins del VII Cicle de Conferències Pirinenques que organitza el Grup de Recerca de Cerdanya.
L’autor va oferir una conferència sobre el món del llop, on va tractar els diferents aspectes que es desenvolupen al llibre: origen i evolució de l’espècie, distribució geogràfica, costums, simbolisme i també els motius que el van endur a l’extinció al nostre país: la seva cacera i enverinaments massius.
Actualment, el llop està retornant a Catalunya i ha estat detectat sobre el territori en diferents punts del Pirineu i del Montseny i és probable que s’acabi assentant definitivament si les condicions són les adequades. Aquests llops que retornen, no són d’origen ibèric (Canis lupus signatus) sinó que provenen dels Alps francoitalians i són una altra subespècie (Canis lupus italicus).
Massip creu del tot imprescindible obrir un debat al territori entre els diferents estaments implicats: naturalistes, ramaders i habitants de les zones afectades per la presència del llop. També en va remarcar el fet que en alguns indrets d’Espanya, el llop ha esdevingut un reclam turístic i que hi ha gent que en viu, d’això, cosa inimaginable fa només una dècada.
SOBRE L’AUTOR, JOSEP MARIA MASSIP I GIBERT
Banyoles (Pla de l’Estany, 1948). Naturalista amb una llarga trajectòria, ha publicat diversos llibres i dotzenes d’articles sobre fauna. El seu interès pel llop, que amb els anys l’han convertit en un licòleg acreditat, neix de la recerca feta a partir del 1983 sobre el passat de l’espècie a les comarques gironines. Aquest recorregut el va anar ampliant a d’altres de més generals de tot Catalunya i que han donat com a resultat la publicació d’alguns articles sobre la mateixa temàtica en revistes tan prestigioses com Gavarres, Garrotxes, Revista de Girona, Mètode, etc. Ha estat impulsor d’iniciatives com l’organització d’exposicions, col·loquis i xerrades sobre el carnívor, i forma part d’associacions d’aquest àmbit. Ha fet intervencions a la ràdio i la televisió. Així mateix, està portant a terme diverses recerques relacionades amb les antigues lloberes o trampes per capturar llops i amb la toponímia llopera.
SOBRE EL LLIBRE “EL LLOP I ELS HUMANS. PASSAT I PRESENT A CATALUNYA”, Arola Editors
Aquest és un exhaustiu estudi sobre la dimensió del llop (Canis lupus) en la biologia, la història i la relació d’aquest amb els humans: una autèntica antologia sobre el llop en clau catalana atenent, entre altres disciplines, a la rondallística, el folklore i la memorial oral, i sense prescindir de referències a fonts estrangeres. Una recerca exhaustiva que ha permès l’autor confegir un volum prou extens com per repassar una part molt important de la cronologia del conflicte que acabà amb l’extinció del llop a Catalunya a principis del segle XX. El llibre repassa la història del llop a casa nostra fins a la seva extinció a principis del segle XX i reflexiona sobre la situació actual de l’espècie tot just ara que torna de manera natural als nostres paratges. També conjectura sobre les perspectives de futur que presenta aquest carnívor fascinant i alhora històricament temut per la gent.