Dilluns, dia 21 d’agost, a les 19 hores, a la Sala de Convencions del Museu Cerdà de Puigcerdà, va tenir lloc la cinquena conferència del cicle “A l’estiu, Recerca’t” que organitza cada any el Grup de Recerca de Cerdanya.
La conferència portava per títol: “Montlleó: una ocupació Paleolítica a Cerdanya encara
més antiga, de fa 23.000 anys? (Les campanyes d’excavació arqueològica de 2010-2016)” i va anar a càrrec d’en Xavier Mangado, doctor en Arqueologia, professor de la Universitat de Barcelona i codirector de les excavacions de Montlleó.
El Dr. Mangado va fer un resum de les diverses campanyes d’excavacions de Montlleó, situat al coll de Saig, al municipi de Prats i Sansor, des del descobriment del jaciment a finals dels 90 pel Sr. Jordi Grimao, fins a l’actualitat, tot exposant les diverses teories sobre el jaciment i mostrant els materials lítics, decoratius, restes de caça, etcètera trobats a l’indret.
Actualment, les cronologies dels materials a partir de la tipologia i del carboni-14 fan retrocedir l’assentament abans del periode magdalenià, a diferència del que es pensava fins fa poc.
El Dr. Mangado va recalcar la importància del jaciment i va dir que creia que encara ens donaria força sorpreses. Les excavacions d’enguany tindran lloc durant el mes de setembre.
Tanmateix s’està preparant una exposició sobre el jaciment i els gairebé 20 anys d’excavacions que s’ubicarà al Museu Cerdà i que s’inaugurarà el proper 8 de setembre.