Josep Padró

El Dr. Josep Padró ens acosta al poder femení de l’antic Egipte

A l'estiu RECERCA'T Conferències

Dilluns, 5 d’agost, a les 19 hores, a la Sala de Convencions del Museu Cerdà de Puigcerdà, ha tingut lloc la segona conferència del cicle de conferències “A l’estiu, recerca’t”, que organitza cada any el Grup de Recerca de Cerdanya.

La conferència portava per títol: “Les dones-rei a Egipte. El poder femení” i ha estat impartida pel Dr. Josep Padró i Parcerisa, doctor en Història, catedràtic emèrit, director durant molts anys de les excavacions d’Oxirrinc, a Egipte, president de la Societat Catalana d’Egiptologia i reconegut egiptòleg. L’any 2022, va rebre de mans del GRC el Premi Josep Egozcue-Vila de Puigcerdà.

El Dr. Padró ha parlat dels cinc casos reconeguts de dones-rei a Egipte, al llarg dels segles, cosa molt estranya en les civilitzacions mediterrànies de l’antigor. Les dones-rei eren realment considerades reis, i no reines, per la qual cosa eren representades amb els atributs masculins i tenien tot el poder que habitualment s’atribuïa als faraons masculins.

Malgrat això, les dones-rei egípcies van ser molt poques i van governar en períodes generalment convulsos de la història d’Egipte, essent la més coneguda Hatshepsut.

A les cinc dones-rei, va afegir després la més famosa de totes: Cleòpatra VII Filopàtor, la darrera monarca egípcia, d’ascendència macedònia, que va tenir un fill amb Juli Cèsar i posteriorment va relacionar-se amb Marc Antoni, cosa que va portar a un enfrontament directe amb la Roma governada per August.

La conferència ha estat seguida per un nombrós públic, que ha formulat algunes preguntes al final de la conferència.

Josep Padró
El Dr. Josep Padró (foto: Francesc Esteban)