El Castellot de Bolvir, un poblat ceretà al Pirineu

Conferències

El passat dimecres, a les 21,30h, a la Sala de Convencions del Museu Cerdà de Puigcerdà va tenir lloc la conferència El Castellot de Bolvir: Un poblat ceretà al Pirineu, emmarcada dins del cicle gratuït de conferències sobre temàtica cerdana que organitzen el Grup de Recerca de Cerdanya i el Museu Cerdà, amb la presència d’una seixantena llarga de persones.

El jaciment, que desperta una forta expectació i interès a la comarca, té unes característiques especials que el fan únic, en ser el primer poblat pròpiament ceretà excavat i per la seva importància a tot el Pirineu, amb l’objectiu de comprendre qui van ser els primers pobladors estables de la comarca.

La xerrada va anar a càrrec d’Oriol Mercadal, arqueòleg i antropòleg, director del Museu Cerdà; Cira Crespo, de la Universitat Autònoma de Barcelona i Jordi Morera, d’Arqueociència. Aquests dos darrers, directors de la campanya d’excavacions d’enguany.

Cira Crespo i Jordi Morera conferència Castellot
Cira Crespo i Jordi Morera, directors de l'excavació, durant la conferència

Fins al moment s’ha pogut excavar superficialment un terç del promontori i només un 5% ha estat excavat totalment. Amb els materials i estructures descobertes es pot afirmar, a dia d’avui, que ‘El Castellot’ va tenir almenys tres períodes d’ocupació: un d’iberoceretà autòcton, cap als segles IV-III a.C; un d’ocupació romana, els segles II-I a.C; i finalment, un de posterior cap als segles X-XII, de medieval.

A la conferència es van mostrar in situ alguns dels materials trobats al jaciment, com diferents fragments de ceràmiques de diverses èpoques. També es va fer referència a un tauler d’escacs gravat sobre una llosa de pissarra, amb unes minúscules inscripcions postvisigòtiques, que va ser trobat l’any passat.

Oriol Mercadal conferència Castellot
L'Oriol Mercadal ensenyant algunes de les peces trobades a les excavacions

Escriu el teu comentari