Dissabte, 3 d’agost, a les 19 hores, a la Sala de Convencions del Museu Cerdà de Puigcerdà, va tenir lloc la primera conferència del cicle de conferències “A l’estiu, recerca’t”, que organitza cada any el Grup de Recerca de Cerdanya, enguany dins del marc del Cerdanya Film Festival.
La conferència portava per títol: “Els límits de la llibertat d’expressió” i va anar a càrrec del Jaume Alonso Cuevillas, jurista català, advocat, economista, doctor en dret i catedràtic de dret processal de la Universitat de Barcelona. Fou degà de l’Il·lustre Col·legi d’Advocats de Barcelona (1997-2005), president del Consell de l’Advocacia Catalana (1999-2000) i president de la Federació dels Col·legis d’Advocats d’Europa (2005-2007). També va ser diputat al Congrés espanyol, elegit a l’abril del 2019 per la candidatura de Junts per Catalunya de la circumscripció de Girona.
A la conferència, el Sr. Cuevillas va explicar els aspectes jurídics de la llibertat d’expressió aplicats al món de l’art i l’espectacle. Segons Cuevillas, aquests fonaments legals són fàcils d’explicar: el dret a la llibertat d’expressió és un dret fonamental de segona generació i els únics límits que es poden aplicar són els contemplats al Codi Penal, i que són la injúria i la calúmnia. La problemàtica, a Espanya, tal com explica a Cuevillas, és que el procés és una tómbola, ja que depèn del criteri del jutge que et toca en el judici. En un bon sistema judicial, només s’haurien de jutjar els fets, no les persones ni les seves ideologies. Però a Espanya, encara que la gran majoria dels jutges no es mouen per criteris polítics, altres sí que ho fan, especialment en la cúpula judicial. Tal com explica Cuevillas, alguns jutges estan “enlluernats pel sol” i apliquen el “dret penal de l’enemic” contra aquells que tenen una ideologia diferent.
Cuevillas també va explicar alguns casos d’artistes coneguts, com el de Jair Domínguez i la Judit Martin. Finalment, es va establir un extens torn de preguntes i respostes amb el públic.