Dissabte, 13 d’agost, a les 18,00 hores, a la Sala de Convencions del Museu Cerdà de Puigcerdà, va tenir lloc la conferència “Els càtars a la Cerdanya”, a càrrec del reconegut historiador alturgellenc Carles Gascón. L’acte s’emmarca dins del IX Cicle de Conferències Pirinenques i del III Cicle d’Estiu – A l’estiu, RECERCA’T!- que organitza el Grup de Recerca de Cerdanya.
Què en sabem de la presència dels càtars a Cerdanya? Com és que un territori fortament influenciat per aquest corrent religiós no en conserva cap mena de record? Carles Gascón desgranà de manera apassionant la petjada històrica d’aquest col·lectiu per les nostres terres en un retrat social i històric de primer ordre. Durant la conferència, a part de fer una introducció al context històric i local en què es va desenvolupar l’heretgia càtara, Gascón va explicar detalladament totes les referències que es tenen sobre càtars a la comarca de la Cerdanya, desvetllant alguns fets, com que els únics catalans coneguts que van ser cremats a la foguera de Montsegur eren d’origen cerdà, concretament de la vall del Querol. Gascón també va desmitificar alguns trets del catarisme i va explicar les connexions entre Arnau de Castellbò, bescomte de Cerdanya i el catarisme a la comarca.
També explicà les tensions politiques i religioses que tingueren lloc a principis del segle XIII. Gascón va rebatre algun dels mites existents entorn al camí dels “bons homes”, la pseudo-estafa del castell de Montsegur (erigit vers el 1300, 50 o 60 anys després de la presència dels càtars) i la manca de vestigis arquitectònics a les nostres contrades. La conferència va acabar amb un interessant torn de preguntes per part del públic assistent.
L’acte fou seguit per unes 125 persones que van omplir la pràctica totalitat del Museu Cerdà i comptà amb la presència de l’il·lustre Alcalde de la Vila de Puigcerdà, Sr. Albert Piñeira, i de diversos regidors de l’Ajuntament de Puigcerdà.