Com cada any, quan arriba el mes d’agost, el Grup de Recerca de Cerdanya ofereix el seu cicle de conferències “A l’estiu, recerca’t”, de temàtica diversa. Enguany, el cicle consta de 10 conferències i una presentació de llibre, essent l’any que més n’ha ofert.
El cicle va començar dissabte, dia 3, al vespre i el va inaugurar el jurista i conegut advocat català Jaume Alonso Cuevillas, amb una conferència titulada “Els límits de la llibertat d’expressió”, que va tenir lloc al Museu Cerdà i va ser seguida per un nombrós públic, dins dels actes, també, del Cerdanya Film Festival.
La segona conferència tindrà lloc dilluns, dia 5, a les 19 hores, a càrrec del Dr. Josep Padró i Parcerisa, reconegut egiptòleg català, i Premi Josep Egozcue 2022. La xerrada portarà el títol de: “Les dones-rei a Egipte. El poder femení” i tractarà sobre les poques reines-faraó que ha tingut l’imperi egipci al llarg de la seva història.
La tercera conferència serà dimecres, dia 7, a les 19 hores, i porta per títol “Supercomputació per ciències socials: El nou programa de ciències socials computacionals al BSC”, i anirà a càrrec de la Dra. Mercè Crosas i Navarro, Astrofísica i Cap de Ciències Computacionals, del Barcelona Supercomputing Center (BSC).
La quarta conferència tindrà lloc divendres, dia 9, a les 19 hores. La impartirà la Dra. Eva Miranda i Galcerán, matemàtica especialitzada en sistemes dinàmics i porta per títol: “D’Alan Turing a les computadores d’aigua i més enllà”.
La cinquena serà dissabte, dia 10, a les 17:45 hores, al Local Social de Montellà, essent l’única que no tindrà lloc al Museu Cerdà. La donarà l’Enric Quílez, president del Grup de Recerca de Cerdanya i porta per títol: “Fenòmens meteorològics estranys”.
La sisena tindrà lloc dilluns, dia 12, a les 19 hores, i porta per títol: “Desxifrant Enigma: el trencament dels codis alemanys i la victòria aliada a la Segona Guerra Mundial”, a càrrec del Dr. Carles Gascon i Chopo, historiador alt urgellenc.
La setena serà dimecres, dia 14, a les 19 hores. Porta per títol: “D’Apollo a Artemis: per què tornem a la Lluna?”, i la impartirà la Dra. Marina Martínez, de la Universitat de New Mexico.
La vuitena tindrà lloc divendres, dia 16, a les 19 hores, a càrrec del sociòleg bellverenc, Marc Pont, i porta per títol: “La militarització del Baridà. Les fortificacions pirinenques. Darreres investigacions”, on ens parlarà de les darreres troballes dels búnquers de la línia P.
La novena conferència serà dilluns, 19 i anirà a càrrec del Dr. Xavier Mangado i Llach, codirector de les excavacions de Montlleó, historiador i professor universitari i portarà per títol: “Darreres notícies sobre el jaciment paleolític de Montlleó”, on se’ns explicarà, entre altres coses, que el jaciment és més antic del que es creia inicialment.
La desena conferència tindrà lloc dimecres 21, a les 19 hores, i porta per títol: “Dels camins de bast a les carreteres modernes. Les comunicacions a la Cerdanya al tombant del segle XX”, i anirà a càrrec de l’Erola Simon i Lleixà, el Daniel Fité i Erill i el Lluís Obiols i Perearnau.
Finalment, divendres dia 23, a les 19 hores, el jove escriptor alt urgellenc Martí Lladós, ens presentarà el seu llibre: “L’honesta mentida”, una distopia en clau tecnològica.