Dissabte, 12 d’agost, a les 19 hores, a la Sala de Convencions del Museu Cerdà de Puigcerdà, va tenir lloc la tercera conferència del cicle “A l’estiu, recerca’t”, que cada any organitza el Grup de Recerca de Cerdanya.
La conferència portava per títol: “Ecologia i Matemàtiques: com s’organitzen les espècies en els ecosistemes?” i va anar a càrrec del biòleg i doctorand a la Universitat de Jyväskylä, a Finlàndia, Lluís Serra Domínguez.
A la xerrada se’ns va explicar per què les espècies animals i vegetals es distribueixen espacialment com ho fan en els ecosistemes i no d’una altra manera; la importància dels nínxols d’oportunitat; les relacions de competició i dispersió entre diferents espècies, cosa que determina la seva distribució als ecosistemes, entre altres coses.
També ens va mostrar diverses simulacions de distribució d’espècies i ens va parlar de la importància de l’atzar en aquests processos, cosa que pot arribar a ser una mica sorprenent.
Finalment, va parlar de la importància de fer servir tècniques matemàtiques i estadístiques potents per poder caracteritzar els sistemes i els seus punts d’equilibri, ja que són massa complexos per a descriure’ls a simple vista.
Aquestes tècniques permeten predir, fins a cert punt, com afectaran canvis als ecosistemes a la distribució o fins i tot a l’extinció d’espècies, com els incendis o el canvi climàtic.
En Lluís Serra va ser premi Sebastià Bosom – Vila de Puigcerdà l’any 2015, amb el treball: “Albirament d’aus a la Cerdanya”, que va ser la base del posterior llibre “Guia d’ocells de la Cerdanya”, publicat per l’editorial Salòria i és col·laborador habitual del GRC.
Aquesta conferència va ser la tercera d’un seguit de deu, que enguany tindran lloc al Museu Cerdà, a les 19 hores.