Josep Maria Ollé parlant de la Contaminació Lumínica

Com afecta la contaminació lumínica i quina és la situació a Cerdanya

Conferències

El passat dissabte, 9 de març, a la Sala Pilar Prim de la Biblioteca Comtat de Cerdanya, de Puigcerdà, va tenir lloc la conferència: “La contaminació lumínica: com ens afecta a la salut i al medi ambient”, a càrrec del Josep Maria Ollé, Enginyer Tècnic especialista en Luminotècnia i vocal de l’associació Cel Fosc.

Ollé ha començat la conferència explicant què és la contaminació lumínica, destacant que l’origen d’aquesta pot ser tant públic (per exemple l’enllumenat dels carrers), com privat (provinent dels llums dels comerços i negocis en general).

A continuació, ha explicat què era la llum, els tipus de làmpades i làmpades LED i ha posat èmfasi en els llums que emeten en la longitud d’ona dels 460 nanòmetres, que és la predominant de la llum natural del dia. Després ha descrit breument la fisiologia de l’ull i ha explicat com aquesta llum blavosa al voltant dels 460 nm activa la glàndula pineal, impedint que se segregui melatonina i provocant trastorns en la son. Les persones que s’exposen a aquesta llum a la nit durant períodes prolongats a causa, per exemple de feines amb torns de nit, seran més propenses a tenir problemes de salut per aquesta alteració del ritme circadiari.

El conferenciant ha explicat també com la contaminació lumínica afecta el medi ambient, començant per l’augment de la pol·lució per a produir energia que després es malbarata amb males il·luminacions, però també afectant directament la biodiversitat, ja que fa que moltes aus es desorientin, que algunes espècies siguin més fàcils de veure pels seus depredadors o que desaparegui el fitoplàncton afectant, en conseqüència, la cadena tròfica.

Josep Maria Ollé parlant de la Contaminació Lumínica
Josep Maria Ollé durant la conferència sobre Contaminació Lumínica (foto: Gael Piguillem)

Ollé ha explicat com es pot minimitzar la contaminació lumínica i ha posat com a exemple alguns casos de Reus en què es va canviar l’enllumenat públic per un de més eficient i respectuós, aconseguint, a més, un estalvi considerable.

Després d’un breu repàs de la normativa vigent, Josep Maria Ollé ha analitzat uns quants exemples de contaminació lumínica a Puigcerdà, tant d’enllumenat públic com de privat en què se supera amb escreix el límit que marca la llei. La conferència ha acabat després d’un animat torn de preguntes.

Josep Maria Ollé és especialista en luminotècnia i membre de la junta de Cel Fosc, associació contra la Contaminació Lumínica, va ser tècnic municipal d’enllumenat públic de l’Ajuntament de Reus durant 30 anys i professor durant 20 anys de luminotècnia a l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria de la Universitat Rovira i Virgili).