Aquest matí de dissabte, dia 15 d’abril, va tenir lloc la segona sortida floral de la temporada, organitzada conjuntament pel Grup de Recerca de Cerdanya i pel Museu de Llívia.
Es varen visitar les localitats de Sant Salvador de Predanies (Prats i Sansor), on es van poder veure les Adonis vernalis, unes flors protegides que, a Catalunya, només es troben a la Cerdanya, a la zona calcària estepària.
Després es va retornar a la zona del pont d’en Soler i finalment es van visitar els Prats de la Pia, entre Masella i Super Molina (Alp).
Tant a la vall com a l’alta muntanya, es van poder veure els efectes de la sequera que ens afecta, especialment a l’alta muntanya, on pràcticament no es van trobar les típiques flors que surten després de la fosa de la neu, ja que enguany pràcticament no ha nevat.
Els darrers anys, el GRC ha pogut detectar in situ les conseqüències de l’escalfament global, i ha calgut alterar el calendari de sortides florals, perquè la floració en general s’ha avançat més d’una setmana. A més a més, la sequera cada cop és més important i es troben menys flors o molt més petites, cosa que pot complicar força les sortides florals, pel fet que no es poden predir amb molta antelació les sortides, a causa del temps molt variable que fa.
Això afecta especialment les espècies d’alta muntanya, molt sensibles a les alteracions climàtiques, donat que tenen una finestra temporal molt reduïda per poder florir.
A més a més, els canvis de fenologia floral (el calendari de floració) afecten també les espècies d’insectes associades a aquestes, com pot ser el cas de moltes papallones, que necessiten les flors per obtenir aliment.