Dissabte, dia 25 de març, a les 17:30 hores, a la Sala de Convencions del Museu Cerdà de Puigcerdà, va tenir lloc l’acte commemoratiu del Dia Mundial de la Meteorologia (23 de març), que va constar de diverses parts.
Per començar, l’Albert de Gracia Lago, geòleg, guia de muntanya i meteoròleg amateur ens va parlar del portal d’internet “Meteo Pirineus”, on hi treballa i fa prediccions sobre el temps que farà al Pirineu. Segons ell, en part la creació d’aquest portal va ser motivada pel fet que les prediccions oficials de les televisions i grans mitjans de comunicació no encertaven molts cops el temps que realment acabava fent en el nostre territori.
Després, l’Albert va presentar el seu llibre ”Meteorologia del Pirineu”, que ens parla de la meteorologia específica del Pirineu. Dels efectes que s’hi donen (com el Föhn o fogony), els núvols característics (com els altocúmuls lenticulars) i de les diferents situacions meteorològiques que s’hi poden donar i que podem interpretar a partir dels models meteorològics oficials.
L’Albert va fer notar, que les muntanyes del Pirineu són com un laberint i que els fronts i altres fenòmens meteorològics reaccionen de manera molt complicada i de vegades, difícil de preveure, i que en un lloc pot estar plovent o nevant i uns pocs quilòmetres enllà, pot fer sol.
El tercer acte va tenir lloc a càrrec del físic Jordi Mazon, qui ha escrit conjuntament amb el Marcel Costa el llibre: “Guia de núvols i fenòmens meteorològics per a nois i noies” que, malgrat el títol, no és un llibre dirigit exclusivament al públic juvenil.
El Jordi ens va parlar d’una nova categoria de núvols: els antropocúmuls, que ha estat proposada i acceptada recentment en l’àmbit internacional, que es tractaria de núvols produïts pel acció de l’home, com per exemple, els deixants dels avions. En aquest cas, ens va explicar per què en alguns casos alguns avions deixen estela i en altres casos no.
També ens va parlar d’un nou concepte que han inventat uns investigadors entre els quals s’hi troba, que és la meteodiversitat, inspirat en el concepte de biodiversitat. Es tracta d’un índex numèric que es calcula mitjançant unes fórmules i que indica com de complex i divers és el clima d’una determinada regió.