Com cada any, a principis de setembre ha tingut lloc el sopar de gala del Grup de Recerca de Cerdanya a l’Hotel Muntanya del Cerdanya EcoResort de Prullans, en què es fa el lliurament dels premis Sebastià Bosom-Vila de Puigcerdà i Josep Egozcue-Vila de Puigcerdà.
El Jurat del Premi Josep Egozcue-Vila de Puigcerdà va determinar concedir aquest guardó enguany al Sr. Joan Muntané i Bartra per la realització de diversos estudis pioners d’etnobotànica cerdana, així com sobre diverses plantes medicinals de la comarca.
Llicenciat en Biologia el 1977 per la Universitat de Barcelona
Doctor en Farmàcia el 1991 per la Universitat de Barcelona
Doctor en Biologia el 2005 per la Universitat de Barcelona
Diplomat en Òptica i Optometria el 1995 per la Universitat de Granada
Diplomat en Tècnica Ortopèdica el 2000 per la Universitat de Barcelona
Des del 1978 és farmacèutic comunitari a Puigcerdà.
Professor de l’assignatura Plantes medicinals a la Facultat de Farmàcia de Barcelona, 2002.
Coordinador i professor del curs Flora d’Alta Muntanya, de la Universitat d’Estiu de Puigcerdà. Universitat Ramon Llull, Puigcerdà 2002 i 2003.
Professor de l’assignatura Plantes Medicinals, del curs d’estiu FESCAT, reconegut per la Universitat de Girona. Llívia, 2003.
Secretari de les II Jornades d’Etnobotànica en Llengua Catalana. Montseny 2004 i de les III Jornades, Xixona, 2006.
Coordinador del curs Flora i vegetació del Pirineu. Universitat d’Estiu de Puigcerdà. Universitat Ramon Llull, Puigcerdà, 2007.
Coordinador del curs Introducció a l’etnobotànica: les plantes com a remei. Universitat d’Estiu de Puigcerdà. Universitat Ramon Llull, Puigcerdà, 2013.
Coordinador del curs Botànica i cultura popular. Universitat d’Estiu de Puigcerdà. Universitat Ramon Llull, Puigcerdà, 2014.
Premi Nacional de Recerca Etnogràfica “Joan Amades”, concedit per la Generalitat de Catalunya l’any 1992, per la seva Aportació al coneixement de l’etnobotànica de Cerdanya, treball de la seva tesi doctoral.
Membre de diverses entitats, entre les quals destaquem:
- Institució Catalana d’Història Natural, filial de l’IEC
- Omnium Cultural
- Societat d’Onomàstica
- Acadèmia de Ciències Mèdiques de Catalunya i Balears.
Membre fundador de l’Institut d’Estudis Ceretans, DEPANA i Amics de Cerdanya.
Acadèmic electe de la Reial Acadèmia de Farmàcia de Catalunya.
Autor i coautor de nombroses publicacions entre les quals destaquem:
- Herbes, Remeis i Creences de Cerdanya
- Plantes medicinals del Pirineu Català
- Tradicions, costums i creences de la Catalunya Septentrional (Capcir, Conflent, Cerdanya)
- La casa, la feina, la vida quotidiana de la Catalunya septentrional
- Plantes alimentàries del Pirineu Català
- “Fruits silvestres mengívols i tòxics de Cerdanya i Capcir”
Autor de nombroses conferències i ponències sobre botànica i etnobotànica.
El Jurat del Premi Josep Egozcue-Vila de Puigcerdà ha tingut especial consideració pels seus treballs sobre l’etnobotànica i la botànica de la Cerdanya i el Capcir i sobre la seva difusió i posada en valor.
El Premi Sebastià Bosom-Vila de Puigcerdà, que reconeix el millor treball de recerca de Batxillerat, en català, sobre algun aspecte relacionat amb la Cerdanya, a fi d’estimular la recerca en aquest camp, va ser per a Pau Bombardó i Campillo, de Bellver de Cerdanya, pel seu treball “Jocs Olímpics d’Hivern a la Cerdanya. Èxit o fracàs?”. El premi està dotat amb 600 euros, un lot de llibres de Cerdanya i trofeu commemoratiu, obra de l’artista local Albert Tàpias. El puigcerdanès Pol Trilles Sánchez va rebre l’accèssit, dotat amb 300 euros, un lot de llibres de Cerdanya i trofeu commemoratiu, pel treball “El consum televisiu a la Cerdanya”.
Els premis es van atorgar en el sopar de gala a Prullans, on a part dels premiats, hi varen assistir també els guanyadors de l’any anterior, ja que no es va poder celebrar el sopar de gala el 2020 degut a les restriccions imposades per la pandèmia.