Dissabte, dia 12 de febrer, a les 18h, a la Sala de Convencions del Museu Cerdà de Puigcerdà va tenir lloc la conferència: “Els dinosaures a Catalunya”, a càrrec d’Àngel Galobart, Cap del Mesozoic de l’Institut Paleontològic de Catalunya. L’acte s’emmarcà dins del VI Cicle de Conferències d’interès pirinenc que organitza reeixidament el Grup de Recerca de Cerdanya des de fa tres anys i encetà oficialment l’any d’activitats del GRC.
La conferència va tractar sobre la fauna mesozoica del Prepirineu català, centrada especialment sobre els dinosaures. Es va fer especial èmfasi als jaciments del Montsec, de Fumanya (Berguedà) i Coll de Nargó (Alt Urgell). La xerrada es va complementar amb la projecció d’un fragment d’un vídeo recent on sortien les petjades de dinosaure del jaciment de Fumanya, recentment escanejades mitjançant un lídar, cosa que permet tenir a l’ordinador una rèplica molt exacta de la paret on es troben actualment les petjades, que en cosa de pocs anys desapareixerà a causa de l’erosió ambiental.
L’acte , molt concorregut, finalitzà amb un torn de preguntes per part del públic, com si seria possible trobar dinosaures a la comarca de la Cerdanya, a la qual cosa, el ponent va contestar que no és gaire probable ja que a les conques de l’Alt Pirineu l’erosió ha estat netament superior que no pas en conques baixes (on se solen acumular els sediments), tot i que sí que es pot trobar fauna mesozoica marina al sector de la Tossa d’Alp.
BIOGRAFIA DEL PONENT: Àngel Galobart és el Cap del departament de recerca del Mesozoic i del departament de Faunes del Neogen i Quaternari de l’ICP. Llicenciat en Ciències Biològiques i doctor en Ciències Geològiques per la Universitat Autònoma de Barcelona.
La seva tesi doctoral se centra en aspectes tafonòmics, paleoecològics i sistemàtics del jaciment Incarcal, a Crespià, (Girona) del Pleistocè inferior. L’any 1991 va entrar a formar part de la plantilla de l’Institut de Paleontologia ‘Miquel Crusafont’, primer com a preparador i oficial d’excavacions. L’any 2001 va aconseguir una plaça com a conservador del mateix centre. A principis dels anys noranta va començar a participar en les excavacions de jaciments paleontològics del trànsit Juràssic-Cretaci a la comarca d’Els Serrans, al País Valencià. A partir de l’any 2001 dirigeix un projecte de recerca quinquennal sobre els jaciments amb dinosaures al Pre-pirineu català i participa com a investigador en un projecte del Ministerio de Educación y Ciencia per l’estudi dels jaciments amb dinosaures del Juràssic superior de València.
Actualment és l’investigador principal en un nou projecte I+D del Ministerio de Educación y Ciència (2006-2008) sobre la paleontologia dels jaciments amb icnites de dinosaures de Catalunya i el País Valencià. Es autor d’articles sobre preparació, conservació i difusió de la paleontologia i ha participat en l’elaboració de diverses exposicions temporals. El gruix de les publicacions científiques tracten aspectes sobre les faunes del Pleistocè inferior i dels jaciments amb dinosaures del Cretaci i del Juràssic.