El 25 d’octubre del 2008, un grup de persones vam decidir de constituir una entitat cultural i científica sense ànim de lucre relacionada amb la Cerdanya. El projecte va néixer fa uns quants anys, arran de la col·laboració continuada i reeixida amb el Museu Cerdà de Puigcerdà. Allò que inicialment era un grup d’amics que ajudaven en algunes tasques organitzatives d’activitats, ha esdevingut, amb el temps, en un grup força sòlid de persones que tenim com a comú denominador el nostre amor per la Cerdanya i per la cultura, el patrimoni de tot tipus (cultural, etnològic, arquitectònic, arqueològic i natural) i la investigació en general.
És per això que vam decidir de donar-li una forma més duradora a aquest grup i constituir una associació cultural i científica anomenada “Grup de Recerca de Cerdanya” (GRC), les finalitats fonamentals de la qual són la promoció cultural, la recerca científica i la seva difusió a la Cerdanya i la col·laboració amb altres entitats de dins i fora de la comarca amb finalitats similars.
El grup constitutiu del GRC és força heterogeni, tant pel que fa a orígens geogràfics, professionals i vitals, cosa que creiem que enriqueix notablement l’associació. Hi ha persones més vinculades a les ciències naturals (botànica, zoologia, biologia, ecologia, geologia) i d’altres més relacionades amb les ciències humanes (història, arqueologia, poesia, teatre, música, economia, ensenyament, arqueologia o etnologia). Creiem que tot això ha contribuït i contribuirà molt positivament a la realització de les finalitats del grup.
El GRC té com a mètodes per a dur a terme els seus objectius la realització de cicles de conferències, entre les quals hi ha el Cicle de Joves Investigadors, sobre treballs de recerca realitzats pels alumnes dels instituts de la comarca; el Cicle “A l’Estiu, Recerca’t”, que té lloc durant el mes d’agost i que consisteix en una marató de conferències; el cicle “Explica’m una història”, sobre història local; o la celebració de la Setmana Mundial de la Ciència, durant la tardor. Recentment s’ha afegit un Cicle de Ciència, entre els mesos d’abril i maig i el Cyber Cerdanya 2.0, una jornada sobre informàtica i noves tecnologies.
Tenim també entre els nostres objectius la promoció de la recerca a i sobre la Cerdanya, la difusió del patrimoni natural i cultural de la comarca, la realització d’una revista anual (inicialment en format electrònic, consultable lliurement per internet) anomenada KER i una altra de caire més cultural, semestral, anomenada QUEROL. Igualment, contribuïm a la presentació i redacció de llibres de temàtica comarcal i pirinenca, sempre que podem, així com a la seva promoció i difusió.
També realitzem exposicions temporals al Museu, especialment de temes relacionats amb les ciències naturals (paisatge, papallones, lepidòpters, flora, etc) i sortides guiades de diferents temàtiques (astronòmiques, botàniques, zoològiques, geològiques i patrimonials).
Dins de la promoció de les arts, tractem especialment la literatura, amb la Jornada de Poesia d’Hivern a Puigcerdà, i la Poesia per a una Nit d’Estiu, a Bellver de Cerdanya i la Nit Màgica de la Poesia, al pati del Museu Cerdà (Puigcerdà); el Dia Mundial de la Poesia; la música, amb les Jornades d’Investigació Artística en Música del Pirineu, el Puigcerdà Music Festival i el Memorial “Lleó Borrell”; i la col·laboració en la recuperació de tradicions etnològiques de la comarca, com és el cas de la Nit d’Ànimes, a Puigcerdà o la recuperació del Cant de la Sibil·la. Actualment s’està estudiant la recuperació de Puigcerdà, de la festa dels Maiets.
Hem contribuït a un replantejament de la festa Major de Puigcerdà, amb la creació de dues colles rivals –nyerros i cadells- que competeixen entre elles en un seguit d’activitats i que finalitza amb un dinar de germanor.
Commemorem determinades dates d’especial transcendència comarcal o local, com és el 10 d’abril (Puigcerdà), o dates de caràcter més general, com el Dia Mundial de la Meteorologia.
Una fita important, és el Premi Sebastià Bosom – Vila de Puigcerdà, concedit entre el GRC i l’Ajuntament de Puigcerdà i que premia el millor treball de recerca de Batxillerat de l’any, relatiu a Cerdanya.
El mateix dia que es concedeix aquest guardó, també es concedeix el Premi Josep Egozcue – Vila de Puigcerdà, que premia una trajectòria vital en qualsevol camp de la investigació sobre Cerdanya.
I encara un tercer guardó, el Josep Maria Martí-Vila de Puigcerdà, a una trajectòria de caràcter humanístic.
Tanmateix, des del 2016, hem creat el premi de fotografia de flora cerdana Esteve Sais – Vila de Llívia en memòria del nostre company de sortides botàniques desaparegut.
Hem realitzat, també cicles específics com els d’Energies Alternatives o de Biotecnologia, o bé les Jornades de Divulgació sobre el Parc Natural del Cadí-Moixeró. També hem organitzat la Cataríada, a finals de juny, amb actes culturals relacionats amb els càtars.
Pel que fa a Jornades científiques, també celebrem la Jornada de Botànica de Cerdanya, la Jornada de Fauna de Cerdanya i la Jornada de Geologia, Mineralogia i Paleontologia de Cerdanya, totes elles, cada dos anys. Actualment també realitzem la Jornada d’Astronomia de Cerdanya, de periodicitat anual. Estem preparant altres activitats del mateix tipus que veuran la llum pròximament.
Des de fa més de deu anys, també celebrem cada dos anys les Jornades d’Estudis de Cerdanya, que posteriorment es publiquen en format de llibre, als quaderns “ERA”.
Recentment, han sorgit diverses iniciatives comunicatives noves. Per exemple, el blog “Actualitat Cerdanya” (www.actualitatcerdanya.net), on es publiquen articles d’opinió seriosos sobre la realitat cerdana; o el programa de divulgació de Ciència i Tecnologia, “Ciència en Colors”, a Ràdio Puigcerdà.
Disposem d’una web: www.recercacerdanya.org, on comuniquem totes les activitats realitzades i previstes de l’associació.
Actualment, formem part d’un projecte de debat sobre el futur de la comarca anomenat “Confluència per una Cerdanya Sostenible”, de la qual en som fotor fundacional.
El GRC neix amb la idea d’una Cerdanya sense fronteres artificials, això és, única, sense diferenciacions entre Alta o Baixa Cerdanya o Baridà, ja que creiem que aquestes fronteres artificials no són sinó un obstacle per a la plena expressió de la identitat comarcal. Per tant, el nostre àmbit inicial d’actuació és el de la comarca natural i històrica de la Cerdanya, que inclou l’Alta i la Baixa Cerdanya, el Baridà i bona part del Capcir, així com alguns municipis de l’Alt Conflent.
Així, el GRC pretén realitzar activitats a tota la comarca, en la mesura en què això sigui possible i es disposi de prou mitjans materials per a la tasca.
En aquest sentit hem signat convenis de col·laboració signats amb el GAM (Grup d’Amics de Montellà), amb l’Ajuntament de Puigcerdà, el Museu Cerdà, amb l’IECAU (Institut d’Estudis Comarcals de l’Alt Urgell) i formem part de la Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana (CCEPC).
Molts de nosaltres ja hem col·laborat en altres projectes culturals d’una certa volada, com és el cas del CD-ROM de la Cerdanya o el Web Site de la Cerdanya i des de sempre hem mantingut aquest esperit en les nostres actuacions.
Actualment, l’associació compta amb uns 145 socis actius.
Enric Quílez i Castro
President del Grup de Recerca de Cerdanya