Divendres, 22 de juliol, a les 20,30 hores, a la Sala de Convencions del Museu Cerdà de Puigcerdà va tenir lloc la conferència titulada: “100 preguntes de física. Per què volen els avions de paper, i per què volen els de debò”, a càrrec del físic i autor del llibre homònim Jordi Mazón. L’acte s’emmarcà dins del IX Cicle de Conferències Pirinenques i del III Cicle d’Estiu – A l’estiu, RECERCA’T!- que organitza el Grup de Recerca de Cerdanya i en fou l’acte inaugural.
Qüestionar-se el perquè de les coses que passen al nostre voltant, de les més comunes i senzilles a les més rebuscades i complexes, és un fet propi de l’espècie humana. Bona part de les preguntes que es plantegen en el llibre en què està basada l’activitat han estat formulades per alumnes d’ESO, de batxillerat i universitaris. Les respostes estan pensades perquè les pugui comprendre aquest ampli ventall d’edats i coneixements. El llibre recull també altres preguntes que tenen la intenció de desmentir falses veritats i mites erronis. Preguntar és l’única manera que tenim els humans d’adquirir coneixement, d’entendre el món que ens envolta i de lluitar contra supersticions, dogmes de fe, autoritarismes i formes de pensament únic.
Jordi Mazón Bueso (Barcelona, 1973) és llicenciat en Física i màster en climatologia aplicada per la Universitat de Barcelona. Professor associat al Departament de Física Aplicada de la Universitat Politècnica de Catalunya, i de física a l’ensenyament secundari. Secretari general de l’Associació Catalana d’Observadors Meteorològics (ACOM), i membre de l’Associació Catalana de Comunicació Científica. És autor de nombrosos articles i llibres de divulgació científica, sobretot en l’àmbit de les ciències de l’atmosfera. És coautor dels llibres “Conèixer els núvols” i “100 preguntes de física”, editats per Cossetània edicions. Ja participà l’any 2010 dins el programa divulgatiu del Grup de Recerca de Cerdanya en la conferència per commemorar l’Any Internacional de la Meteorologia on va demostrar la seva didàctica i humorística posta en escena divulgativa amb gran èxit de públic.