El passat dimecres, a les 21,30h, a la Sala de Convencions del Museu Cerdà de Puigcerdà va tenir lloc la conferència El Castellot de Bolvir: Un poblat ceretà al Pirineu, emmarcada dins del cicle gratuït de conferències sobre temàtica cerdana que organitzen el Grup de Recerca de Cerdanya i el Museu Cerdà, amb la presència d’una seixantena llarga de persones.
El jaciment, que desperta una forta expectació i interès a la comarca, té unes característiques especials que el fan únic, en ser el primer poblat pròpiament ceretà excavat i per la seva importància a tot el Pirineu, amb l’objectiu de comprendre qui van ser els primers pobladors estables de la comarca.
La xerrada va anar a càrrec d’Oriol Mercadal, arqueòleg i antropòleg, director del Museu Cerdà; Cira Crespo, de la Universitat Autònoma de Barcelona i Jordi Morera, d’Arqueociència. Aquests dos darrers, directors de la campanya d’excavacions d’enguany.
Fins al moment s’ha pogut excavar superficialment un terç del promontori i només un 5% ha estat excavat totalment. Amb els materials i estructures descobertes es pot afirmar, a dia d’avui, que ‘El Castellot’ va tenir almenys tres períodes d’ocupació: un d’iberoceretà autòcton, cap als segles IV-III a.C; un d’ocupació romana, els segles II-I a.C; i finalment, un de posterior cap als segles X-XII, de medieval.
A la conferència es van mostrar in situ alguns dels materials trobats al jaciment, com diferents fragments de ceràmiques de diverses èpoques. També es va fer referència a un tauler d’escacs gravat sobre una llosa de pissarra, amb unes minúscules inscripcions postvisigòtiques, que va ser trobat l’any passat.